free hit counters
     
 

A gyermek és a fogászat


Mit tegyünk, hogy gyermekünk ne félelemmel telve jöjjön velünk a fogorvoshoz


Elõször is a gyermekkel egy-két alkalommal keressük fel úgy a fogorvos rendelõjét, hogy még ne kelljen kezelni a fogát. Ismerkedjen meg a fogorvos bácsival, aki megvizsgálja a fogait. Kedvesen beszél a gyermekhez. Elmondja neki, hogy mosson fogat reggel és este. Egyen sok nyers gyümölcsöt, ezzel erõsítve a fogait és az ínyét. Édességet módjával fogyasszon és utána egyen gyümölcsöt vagy mosson fogat. Egyszóval megnyeri magának a gyermek bizalmát. Ez a gyermek egész életére meghatározó lehet.

Figyeljünk oda a gyermek jelzéseire. Már a legkisebb probléma észlelésekor haladéktalanul vigyük el a fogászatra. Kis probléma, kis fáj fájdalom. A gyermek emlékeiben él a kedves, mosolygós fogorvos bácsi. Nagyobb bizalommal ül majd bele a fogorvos székébe, mivel nem volt rossz tapasztalata. Közölni kell a gyermekkel, hogy lehet, hogy fájni fog egy kicsit. Idõben történõ kezelés szinte fájdalommentes. Ilyen módszerrel a gyermek nem fogja eltitkolni, hogy fáj a foga, és szólni fog, hogy keressék fel a fogorvost. A gyermeknek el kell magyarázni, hogy ez miért fontos, és a fogainkra egész életünk folyamán szükség van.


Hogyan őrizhetjük meg a gyermek fogainak épségét?

A következőkre kell megtanítani

Amit tenni kell


Rendszeres, alapos fogmosás legalább naponta két alkalommal.

Nyers gyümölcs, zöldség fogyasztása, amely nemcsak a fogak épsége miatt fontos, hanem a nyers táplálékok tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek.
 

És még valami


Válasszanak a gyermek számára bio, vagy ajurvédikus fogkrémet. Ezek nem tartalmaznak vegyi anyagokat, és tökéletesen tisztítják a gyermek fogait. Bioboltokban kaphatóak ilyen termékek.
 

Ami kerülendő


  • Kerülni kell a cukros, széndioxiddal dúsított színezõanyagokkal és egyéb vegyi adalékanyagokkal teli "üdítõitalokat".
  • A gyorséttermi, tartalmatlan ételeket.
  • A konzervkészítményeket.
  • Az üzletekben található, reklámozott fogkrémeket, mert nagyon sok mesterséges anyagot tartalmaz, amely a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódik és mérgezi a szervezetet.

Tehát a fogorvos és a fogászat szükséges, de rajtunk is múlik, hogy gyermekünknek felnõtt korában milyenek lesznek a fogai. Fontos a példamutatás. Mossunk együtt fogat csemeténkkel, amíg meg nem tanulja jól a fogmosás szabályait. Tegyünk meg hát mindent, hogy gyermekünk 20-30 év múlva is szívesen mosolyogjon.