free hit counters
     
 

Fogászat - a fogorvos néhány jó tanácsa


A fogorvos általában felhívja a nála megforduló embereknek a figyelmét az alapos és rendszeres fogmosásra, de ezen kívül van még néhány teendõ mindennap fogaink épen tartása érdekében.
 

A fogselyem


A jól megválasztott fogkefe és fogkrém használatán kívül egy fontos elem fogaink ápolásában a fogselyem használata. A fogselyem segít eltávolítani a fogközökbõl a lepedéket, amelyeket a fogkefével nem lehet elérni. Ezért legtöbbször a fogközöknél kezdõdik el a szuvasodás. Szuvas fogat már csak a fogorvos tud betömni, helyrehozni.
 

Szájzuhany


Használjunk szájzuhanyt. Természetesen nem fogmosás helyett, hanem alapos fogmosás után. A szájzuhany erõsíti a fogínyt, ezáltal késlelteti az idõsebb korban beinduló ínysorvadást.
 

Táplálkozás - a fluor


Ha szeretnénk hosszú ideig egészséges, ép fogakkal mosolyogni, figyeljünk a táplálkozásra is. Vigyük be szervezetünkbe mindennap a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Ez fogainkon kívül egészségünket is nagyban szolgálja. A fluor természetes fogyasztása a fogak szempontjából meghatározó. Legtöbb fluor a burgonyában, dióban, mandulában, mogyoróban és egyéb olajos magvakban található. Ilyen táplálkozás ellenállóvá teszi a fogzománcot a savakkal szemben, és tartósak lesznek fogaink.
 

C vitamin


Ha fogmosáskor vérzik az ínye, az általában gyulladás jele. Kamillateával öblögesse száját és sok C vitamint vegyen magához. Ha 1-2 nap alatt nem jön helyre, feltétlen kérje a fogorvos segítségét, mielõtt komolyabb baj kifejlõdne.
 

Nyers étel


Közhelynek tûnik, de igen fontos a nyers ételek fogyasztása, rágása. Mindennap egyen almát, körtét, karalábét, sárgarépát. Megedzõdnek a fogak és az íny. Ezek a zöldségek, gyümölcsök hozzájárulnak a fogak természetes tisztításához is.
 

Esti fogmosás


Még egy fontos tényezõ, talán a legfontosabb: soha ne feküdjön le este fogmosás nélkül. A 7-9 órás zárt száj a baktériumok melegágya. Nagy pusztítást tudnak végezni ezen idõ alatt. Már néhány ilyen alkalom elég ahhoz, hogy igen hamar a fogorvos kezei közé kerüljön.